Herkomst

Herkomst familieopstellingen

Bert Hellinger (1925 – 2019) is de grondlegger van familieopstellingen. Door zijn omzwervingen door de wereld, maar ook door veel therapeutische methodieken en levensbeschouwelijke gebieden, heeft hij familieopstellingen steeds ontwikkeld en ook wereldwijd verspreid.

Hij heeft zich tot in zijn laatste levensjaren bezig gehouden met de ontwikkeling van de methode. In de laatste twee decennia heeft zijn manier van opstellingen een wat andere wending genomen. Hij verdiepte de methode door verder te gaan dan het familiesysteem. Aanvankelijk noemde hij het ‘De beweging van de ziel”. Het heet nu Het Nieuwe Familieopstellen, in het Duits, Das Geistliche Aufstellen.

Er zijn ook veel andere opstellers die op hun eigen manier familieopstellingen verder ontwikkeld hebben. Op diverse gebieden zoals:

  • In het onderwijs
  • In het bedrijfsleven
  • In de psychiatrie
  • In de gezondheid i.h.a.
  • In de rechtspraak
  • In de verslavingszorg

En dat gaat ook nog steeds door.

Reeds tijdens mijn opleiding (2003/2004) kwam ik in aanraking met de beweging van de ziel. Het intrigeerde me en ik ging steeds meer op die manier werken.

In 2019 startte Odilon Mets (een Belgische familieopsteller, die – als enige in de Benelux – gediplomeerd opsteller is door Bert Hellinger opgeleid) een opleiding in Het Nieuwe Familieopstellen. Die volgde ik samen met o.a. Lieve Michels en Daniëlle Burgmans, met wie ik daarna Odilon Mets ondersteunde om de opleiding te professionaliseren. Van 2021 t/m 2023 was ik als assisten/docent betrokken bij deze opleiding. Deze heet inmiddels Instituut voor het Nieuwe Familieopstellen en wordt gegeven in Haaren (NB).