.

Meditatie

In ons dagelijks leven zijn we met van alles en nog wat bezig. We rennen vaak van het een naar het ander. Zelden staan we stil bij ons zelf, bij wat we voelen, wat er werkelijk in ons omgaat. Zo verleren we om echt naar ons zelf, ons innerlijk te luisteren. Meditatie is een methode om meer in contact te komen met wat je werkelijk bezighoudt.

Uit eigen ervaring en door wat ik merk bij anderen ben ik het belang van meditatie gaan zien. Wat het met je doet, als je even stil bent. Als je voor een ogenblik - al is het nog zo kort - je alleen bezighoudt met de werkelijkheid van dit ene moment. Volledig aanwezig zijn in het hier en nu. En dit is voor iedereen anders. En voor dezelfde persoon op elk moment anders. Soms voel je rust of liefde diep in jezelf. Soms kom je eerst nog onrust, angst of boosheid tegen. In meditatie mag je alles welkom heten.

De heilzame werking wordt versterkt als je met meerdere mensen samen mediteert. Daarom nodig ik je uit om samen met Ton Kostelijk of met mij op de donderdagavond een meditatie en wat oefeningen te doen om in het hier en nu te zijn en om je lichaam te voelen. Wij zijn er elke week.

Het is een meditatie die zowel voor beginners als voor gevorderden goed werkt. Er wordt een meditatie gegeven waarbij wat meer uitleg gegeven wordt en die vrijwel altijd hetzelfde is (19.00-20.00 uur) en een waarin we wat dieper kunnen gaan en aspecten uit andere meditatievormen aan de orde kunnen komen (20.15-21.15 uur). Het is aan te raden, als je geen ervaring hebt met meditatie, eerst één of meerdere keren naar de eerste meditatie te komen. Kijk waar je jezelf het meeste thuis voelt.

Het aantal vormen van meditatie is legio. Wij denken al gauw aan boeddhistische meditatie. Ook in de christelijke traditie werd en wordt gemediteerd.
De meditaties die wij geven, zijn heel eenvoudig en zijn o.a. tot stand gekomen door de diverse meditaties die wij zelf gevolgd hebben.

De meditaties wordengehouden elke donderdag van 19.00 tot 20.00 uur en van 20.15 tot 21.15 uur (m.u.v. Hemelvaart, 25, 26 en 31 december en 1 januari).

Deelname aan de meditatie is kosteloos. Er is een gelegenheid om iets te geven, als je dat wilt.

 

Raja Yoga meditatie

Raja Yoga geeft een helder spiritueel begrip van jezelf. Het helpt je om de positieve kwaliteiten die al in je aanwezig zijn te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. In verschillende stappen leer je kontakt te leggen met je eigen oorspronkelijke natuur van vrede, liefde en innerlijke kracht om vervolgens een connectie te maken met de bron van zuivere energie, de Hoogste Ziel.

Raja Yoga meditatie is eenvoudig te leren en wordt met open ogen beoefend. Er wordt geen gebruikt gemaakt van lichamelijke oefeningen, mantra's of rituelen.

Raja Yoga meditatie wordt gegeven door Brahma Kumaris Spirituele Akademie. Voor meer informatie kijk op www.bksa.org.

 

Meditatief klankconcert

Marijke Blokdijk is muziektherapeute en klank- en Gestalttherapeute. Zij werkt op een geheel eigen wijze met klanken. Vooral vanuit je diepere wezen, je Bron. Haar manier van werken en naar mensen kijken sluit erg aan bij de mijne.

Marijke:
Een klankconcert is gebaseerd op de werking van klank (trillingen) zelf. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water en is daardoor gevoelig voor trillingen. Dat dat zo is, merk je zodra er een scherp en hard geluid klinkt, je krimpt automatisch in elkaar in een poging je lichaam te beschermen. Andere klanken daarentegen hebben een openende werking, het lichaam verwelkomt deze klanken als het ware. Tijdens een meditatief klankconcert luister je liggend op een matras naar de klanken. Er wordt gespeeld op daarvoor geschikte instrumenten zoals o.a. klankschalen, oceandrum, handtrom en mijn stem. De klanken die zo opgewekt worden, hebben een sterke uitwerking op zowel lichaam als geest. De organen krijgen een massage door de opgewekte trillingen. Maar ook het energieveld wat elk mens omringt, wordt bewerkt.. Blokkades worden los getrild en opnieuw in balans gebracht. Zo wordt de mens als het ware opnieuw gestemd. Een meditatief klankconcert is dan ook vooral erg geschikt om in verbinding te komen met je oorspronkelijke staat van zijn. Dat kan een innerlijke vrede, rust en kracht  zijn, maar het kan ook gebeuren dat iemand gaat ontnen en bijvoorbeeld voelt hoe moe hij eigenlijk is.

Marijke Blokdijk van 't Creatief Collectief (www.creatiefcollectief.nl) geeft regelmatig meditatieve klankconcerten. Ook in samenwerking met mij.

Het eerstvolgende concert is op:

Een nog nader te bepalen tijdstip. Batalaan 18, 5684 ZL in Best.
aanmelden: info@albertcras.nl

 

Kirtana boat

Meditatieve muziek

Kirtana is een Amerikaanse zangeres die een soort meditatieve muziek schrijft en zingt. In april 2007 en 2008 gaf ze  een concert in Best. Ook dit jaar zal ze weer in Nederland komen om een of meer concerten te geven!
Voor meer informatie over Kirtana klik hier of kijk op www.kirtana.com.

 

[naar begin]